Ezt az oldalt azoknak ajánlom a figyelmébe, akik hálát mondtak a Lumiéré fivéreknek,
amiért nagyban hozzájárultak
a filmfelvevőgép feltalálásához,és ezáltal egy olyan világot adtak nekünk,
ami azelőtt nem is létezett...

2010. augusztus 4., szerda

Velem vagy nélküled (The Story of Us)

Rob Reiner: Velem vagy Nélküled (1999)

Amikor megismerünk valakit, és a vége házasság lesz, nagyon sok mindenre nem készülünk fel, mert nem is tudjuk igazán, hogy mi vár ránk. Sokféle hit és tévhit kering arról, milyen is egy életre szóló házasság. Én azt gondolom, hogy ez csakis attól a két embertől függ, akik benne vannak. És hogy az évek alatt hogyan tudnak egymáshoz viszonyulni.
A Velem vagy Nélküled egy igazi, szívmelengető, tabukat döngető tanmese. 
A történet hétköznapi, mégis más, mert szemtanúi lehetünk egy 15 éve tartó házasság legbelsőbb titkainak. A legjobb az egészben, hogy a film mégsem szubjektív, mert megmutatja a nő és a férfi oldaláról is a boldog-boldogtalan perceket. És pont ez a lényege az egésznek, hogy igazán akkor értjük meg a legsúlyosabb vita tárgyát, ha belegondolunk, hogy a másiknak ez mit jelent. Mondanom se kell, hogy  Bruce Willis és Michelle Pfeiffer nagyon jól érzékeltetik ezt a játékukban. 
Ben és Kate 15 év házasság után mélypontra kerül. Van két gyerekük, és éppen  nyári táborba küldik őket.Az idő alatt megpróbálnak egymás nélkül élni. Az ember a bőrén érzi a két ember megcsömörlött, fásult lelki világát. Én azt mondom, hogy egy ilyen helyzetből csak azok tudnak kijönni, és együtt maradni, akik tényleg szerelemből kötötték össze az életüket a párjukkal, és elfogadják a másikat, olyannak, amilyen. Nem ruházzák fel mindenféle nem létező tulajdonsággal. 
Minden olyan embernek ajánlom a figyelmébe, aki házasodni készül, vagy akár már 20 éve él házasságban, mert a film megmutatja a lehetséges megoldást egy ilyen problémára. 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én mindig azt szerettem ezekben a filmekben, hogy miután vége van, még nem tudok rögtön felállni hanem elgondolkodom a mondanivalóján..
Jó elmélkedni és leszűrni a lényeget! Nem menni tovább, hanem pillanatra megállni és elgondolkodni.. Jó film!